Tips & Råd

Hälsoskola

Mindful meditationsövning

Med den här övningen kan du landa i nuet och förankra dig i det som är just nu och anknyta till dina sinnen. En bra övning när du är orolig, stressad, pressad, bekymrad eller rädd. Sätt dig bekvämt och välj ett föremål att hålla i handen.

Vi har hela tiden tillgång till våra sinnen. Däremot är vi ofta så upptagna med annat att vi missar våra intryck. Låt dina sinnen vara porten till medvetenhet om just det här ögonblicket.

1. SE

Lägg märke till detaljerna i föremålet du håller. Stanna upp och titta verkligen på nyanserna, färgerna och ljuset som reflekteras. Var uppmärksam på om små detaljer träder fram när du tittar noga.

2. KÄNN

Var uppmärksam på hur föremålet känns. Skrovligt, slätt, kallt, varmt, mjukt, hårt. Stanna upp och undersök texturen. Lägg märke till hur ytan känns mot fingertopparna respektive mot handflatan.

3. LYSSNA

Blunda nu och var uppmärksam på ljud runt omkring dig – avlägsna, starka, svaga, återkommande, tilltalande, störande. Lyssna på alla ljud du hör och sätt “etiketter” på dom; “snarkande hund”, “skrattande barn”, “regn mot taket”, “röster på avstånd”, “svepande vind”, “ambulans”, “motorljud”, “tickande klocka”, “fågelsång”. Lyssna efter tystnaden i och runt ljuden.

4. UPPLEV

Fortsätt blunda och rikta din uppmärksamhet inåt. Skanna kroppen och lägg märke till områden som är spända, strama, eller som sticker eller pirrar. Andas in i varje sinnesintryck. Var uppmärksam på områden som du vanligtvis inte tänker på: armbågen, fotleden, nacken. Förändras dina sinnesintryck när du fokuserar på dom?